Linux Sunucu Güncelleme Nasıl Yapılır?

0 Yanıtlar 1 Görüntülenme Rehber
·
Katılımcılar
CL4Y
CL4Y Yönetici
Yönetici
Linux sunucunuzu güvenli ve performanslı tutmak için yapmanız gereken güncellemeleri adım adım anlattık. Ubuntu, Debian, CentOS ve AlmaLinux için terminal komutları.

🚀 Linux Sunucu Güncelleme Nasıl Yapılır?

Bir sunucuyu yayına almak işin sadece başlangıcıdır; asıl maraton onu güvenli, stabil ve güncel tutabilmektir. Özellikle dışarıya açık hizmet veren, üzerinde web projeleri veya kritik veritabanları koşan bir Linux sunucunuz varsa, güvenlik yamalarını atlamak er ya da geç baş ağrıtır.

Adım 1: Başlamadan Önce Yedekleme

Güncelleme komutlarını uygulamadan önce asla yedeksiz işlem yapmayın. Eğer ESXi veya benzeri bir sanallaştırma altyapısı üzerinde bir VDS kullanıyorsanız, güncelleme öncesi hızlıca bir snapshot alın. Eğer doğrudan fiziksel (dedicated) bir sunucudaysanız veya snapshot imkanınız yoksa, kritik yapılandırma dosyalarınızın ve veritabanlarınızın yedeğini mutlaka dışarıya aktarın. Bazen basit bir paket güncellemesi bile bağımlılık sorunları yaratarak servisleri durdurabilir.

Adım 2: Debian ve Ubuntu Tabanlı Sunucularda Güncelleme

Ubuntu veya Debian kullanıyorsanız, paket yöneticimiz apt SSH üzerinden sunucunuza root veya sudo yetkisine sahip bir kullanıcı ile bağlandıktan sonra şu komutu çalıştırın:
CODE
1apt update -y && apt upgrade -y && apt autoremove -y
Sonundaki -y parametresi, sistemin size soracağı "Emin misin?" sorusunu otomatik olarak "Evet" şeklinde yanıtlar. Eğer güncellenecek paketleri tek tek görmek istiyorsanız bu parametreyi kaldırabilirsiniz.

Adım 3: RHEL, CentOS, AlmaLinux ve Rocky Linux Tabanlı Sunucularda Güncelleme
Özellikle WHMCS, cPanel veya CloudLinux gibi web hosting altyapıları kuruyorsanız muhtemelen RHEL tabanlı bir sistemdesinizdir. Eski sürümlerde (CentOS 7 ve altı) yum kullanılırken, güncel sistemlerde (AlmaLinux 8+, Rocky Linux vb.) dnf kullanıyoruz. Mantık tamamen aynıdır.Sistemi güncellemek için tek bir komut yeterlidir:
CODE
1dnf update -y && dnf upgrade -y && dnf autoremove -y
(Eğer eski bir CentOS sürümü kullanıyorsanız dnf yerine yum yazmanız yeterli.)
4
Sunucu güvenliği tek seferlik bir iş değil, bir alışkanlıktır. Komutları ayda en az bir kez çalıştırmayı veya kritik sistemler için otomatik güncellemeleri yapılandırmayı unutmayın. Ayrıca güncelleme işlemleri tamamlandıktan sonra sunucunuzu yeniden başlatmayı unutmayınız. Güvenli bir şekilde sistemi yeniden başlatmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
CODE
1shutdown -r now

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi